Περιγραφή
Το υπερηχογράφημα καρδιάς, γνωστό και ως υπέρηχος ή triplex καρδιάς, αποτελεί μία μη επεμβατική και ανώδυνη μέθοδο η οποία, μέσω των ηχητικών κυμάτων υψηλής συχνότητας (υπέρηχοι) που χρησιμοποιεί, αποκαλύπτει σημαντικές πληροφορίες για τη δομή της καρδιάς σας, τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, καθώς και για τα μεγάλα αγγεία που την περιβάλλουν. Οι υπέρηχοι που εκπέμπονται από τον υπερηχοκαρδιογράφο (η συσκευή με την οποία πραγματοποιείται το triplex) στα τοιχώματα της καρδιάς μεταφράζονται σε εικόνες, τόσο στατικές όσο και κινούμενες (βίντεο), οι οποίες εμφανίζονται στην οθόνη της συσκευής και επιτρέπουν τη θέαση της καρδιάς από διαφορετικές κατευθύνσεις.
Πώς γίνεται η εξέταση
Το διαθωρακικό υπερηχογράφημα καρδιάς είναι μια ανώδυνη και ασφαλής εξέταση που διαρκεί περίπου 15-30 λεπτά, ενώ ο ασθενής παραμένει ξαπλωμένος ανάσκελα ή στο αριστερό του πλάι κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Με τη χρήση μικρής ποσότητας gel το οποίο βοηθάει στην καλύτερη αγωγή των υπερήχων, ο ιατρός ακουμπάει τον ηχοβολέα, μια μικρή συσκευή σε σχήμα στυλό, στο στήθος του ασθενούς και με μικρές κινήσεις απεικονίζει την καρδιά από διάφορες γωνίες. Ο ηχοβολέας εκπέμπει κύματα υπερήχων τα οποία ανακλούνται από τις διάφορες δομές της καρδιάς και ανιχνεύονται πάλι από την ηχοβολέα. Αυτά τα ανακλώμενα κύματα αναλύονται και μετατρέπονται σε εικόνα η οποία εμφανίζεται στην οθόνη του μηχανήματος. Η εικόνα αλλάζει συνεχώς ανάλογα με τους προσλαμβανόμενους υπερήχους με αποτέλεσμα να απεικονίζεται η κίνηση της καρδιάς και των δομών της αλλά και η ροή του αίματος.
Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ζητηθεί από τον ασθενή να εκπνεύσει και να κρατήσει την αναπνοή του για λίγα δευτερόλεπτα, κι αυτό γιατί ο αέρας στους πνεύμονες μπορεί να επηρεάσει την εικόνα.
Μετά το πέρας του διαθωρακικού υπερηχογραφήματος καρδιάς ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στην καθημερινή του δραστηριότητα χωρίς περιορισμούς.
Σε ποιους απευθύνεται
Ο υπέρηχος καρδιάς αποτελεί μία από τις βασικότερες εξετάσεις για τη διάγνωση και παρακολούθηση καρδιακών παθήσεων.
Η πιο συχνή αιτία για την οποία κάνουμε υπέρηχο καρδιάς είναι ο έλεγχος για κάποιο «φύσημα» που ακούμε με τα ακουστικά. Μερικά φυσήματα είναι ακίνδυνα για την υγεία του ασθενούς, υπάρχουν όμως και εκείνα που μπορεί να αποτελούν σημάδια καρδιακών νοσημάτων.
Ο πόνος στο στήθος κατά την άσκηση μπορεί να είναι ένδειξη στεφανιαίας νόσου που πρέπει να ελεγχθεί απαραίτητα και με triplex καρδιάς.
Η δύσπνοια ή το πρήξιμο στα πόδια πιθανώς να είναι ενδείξεις καρδιακής ανεπάρκειας, μία νόσο που το υπερηχογράφημα καρδιάς μπορεί να διαγνώσει. Όταν η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα πλούσιο σε οξυγόνο για να καλύψει τις ανάγκες του σώματός σας τότε σταδιακά επέρχεται πτώση στη λειτουργία της οδηγώντας σε καρδιακή ανεπάρκεια.
Η παρουσία αρρυθμιών ή/και επεισοδίων λιποθυμίας είναι επίσης συμπτώματα που επιβάλλουν τη διεξαγωγή triplex καρδιάς.
Ασθενείς που έχουν περάσει έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο πρέπει πάντοτε να υποβάλλονται σε υπέρηχο καρδιάς.
Το υπερηχογράφημα καρδιάς σε τακτικά χρονικά διαστήματα είναι απαραίτητο για να μπορεί ο καρδιολόγος σας να δει πόσο καλά ανταποκρίνεται η καρδιά σας σε ορισμένες θεραπείες, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται για την καρδιακή ανεπάρκεια ή μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Άνθρωποι με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο και ειδικά για στεφανιαία νόσο, π.χ. διαβητικοί, καπνιστές, υπερτασικοί, καλό είναι να κάνουν υπέρηχο καρδιάς, επίσης, σε τακτικά χρονικά διαστήματα.
Αν στο ηλεκτροκαρδιογράφημα ηρεμίας υπάρχουν διαταραχές, συνήθως συνιστάται να ακολουθεί triplex καρδιάς.
Στον προληπτικό καρδιολογικό έλεγχο, στον προαθλητικό έλεγχος, αλλά και στον προεγχειρητικό έλεγχο.